Arkisto

Perunamuusia

Perunamuusi se on niin perusruokaa,
ja kaiken lisäksi niin hyvää.
Mutta näin kesäisin ei ehkä enään mikään ihana tehtävä.
Uudet perunat ovat ihania herkullisia ja maittavia, vanhat perunat alkavat kesän myötä tulla hieman naheiksi ja niitä tummia sattumia alkaa löytyä vähän sieltä sun täältä.
Eli nyt alkaa olemaan meillä viimmeisten vanhojen perunoiden pussi keittiössä menossa, sitten meillä siirrytään vallan uusiin pottuihin.
Ja vasta parin kuukauden päästä meillä syödään seuraavan kerran perunamuusia ( siis uusista perunoista, kun ei perunamuusia saa, vaikka kuinka yrittäisi.)
Mutta tänään meillä siis kaihoisasti, viimmeinen kesän muusipäivä ja herkuttelemme muusin kanssa ryynärillä tai perinteisesti Tamperelaisittain mustallamakkaralla.

Kuorin usein muusipotut jo edellis iltana ja lohkon ne kaikki noin kaksi kiloa saman kokoisiksi paloiksi kattilaan, jossa on vettä juuri niin paljon, että perunat jää juuri ja juuri veden peittoon, jos potut ei olisi veden alla ne tummuisivat ruman näköisiksi.

Tuo kuorinta edellis iltana auttaa minua seuraavan päivän ruassaa. Minun ei tarvitse kun panna perunakattila liedelle ja laittaa joukkoon (ruusu-)merisuolaa yhden ruokalusikallisen verran ja odottaa kiehumista.
Veden kiehuessa liesi pois päältä ja lasten kanssa ulos leikkimmään tunniksi.
Ulkoa tullessa muussaan kypsät perunat ja paistan tässä kohtaa makkarat tai kalapuikot, mutta useinmiten on tapanani valmistaa jauhelihamureketta uunissa muusin kaveriksi, se kun tulee juuri ulkoilun aikana sopivasti kypsäksi 😋

Perunoide ollessa kypsiä eli kokeillessasi haarukalla perunaa se on pehmeä.
Muussaa potut perunanuijalla soseeksi. Lisää joukkoon voita ja täysmaitoa.
Toki voi käyttää margariiniä ja rasvatontamaitoakin, mutta minä nyt tykkään tehdä muusini voista ja täysmaidosta.
Ja jos haluaa muusistaan oikein gurmeeruokaa voi muusin sekaan lisätä myös kananmunan tai kauneimman värin ja maun saa jos lisää joukkoon vain keltuaista.
Mutta tämä ei siis ole pakollista.
Viimmeisenä muusin joukkoon tulee vielä suola.
Suolan lisään aina viimmeisenä, koska se saostaa lopuksi muusia, jos vahingossa tulee lorautettua maitoa liikaa perunoiden joukkoon ja muusista tulee liian laihaa.

Muusin kanssa sopii niin moni ruoka.
 Meillä on syksyisin ja talvisin usein muusiruokaa ainakin kerran  kahdessa viikossa ja sitten muusin tähteistä valmistan joko pannaria, leipää tai  mitä herkullisempia perunasoselaatikoita ym. herkkuja.
Siis perunamuusi on niin monipuolinen herkku, että jo senkin takia kannattaa muusia valmistaa isomman määrän kerralla.

6 vastausta artikkeliin “Perunamuusia

  1. Perunamuusi on niin herkkua:) Meillä tosiaan hupenee isokin kattila aika hetkessä, siitä pitää jälkikasvu ystävineen hyvin huolta:) Ihanaa kesäpäivää sinne💙

    Tykkää

  2. Perunamuusi on niin herkkua:) Meillä tosiaan hupenee isokin kattila aika hetkessä, siitä pitää jälkikasvu ystävineen hyvin huolta:) Ihanaa kesäpäivää sinne💙

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s