Arkisto

Hävikistä herkuksi, maittavaa sämpylää ja leipää

 

Täällä sitä taasen ollaan pirteänä aloittamassa uutta ihanaa päivää 😊

Tänään onkin tarjolla hieman rauhallisempi päivä, kaksi hoidokkia on poissa vahvuudestamme. Toinen viettää ansaittua vapaapäivää vanhempansa kanssa ja toinen vuoden vanha pojan vesseli sai eilen neuvolassa neljä rokotetta ja aloi illalla kuumeilemaan. Olin aivan äimänä kuullessani, että pienet saavat neljä rokotusta samalla neuvola kerralla. En ollenkaan muista, että omien kolmen lapseni kohdalla olisi näin montaa piikkiä lapsi saanut yhdellä kertaa 😖

Jo toinen päivä ja meillä leivotaan leipää. 

No, yleensäkin juuri keittopäivinä meillä leivotaan , jos leivotaa. Niinpä tänään vuorossa oli itse lasten leipomat sämpylät kalakeiton kaveriksi. Itse leivoin kolme leipää eli tänäänkin on omatekoiset leivät meidän ruokapöydässä. Tässä säästää silkaa rahaa leipoessa.
Ja tämä viikko on vielä hävikkiviikko, joten nuukaillaan nyt oikein kunnolla. Vaikka yleensäkin olen todella nuuka ja varmaan joidenkin mielestä ihan pihi ruoan suhteen. Olen jopa luullut, etten laita ruokaa ja hedelmiä ollenkaan bioroskiin, mutta kyllä vain täälläkin biojätettä kertyy. (Siis muutakin kun vain kuoria sunmuuta sellaista.) Nyt on alettava sen asian kanssa vieläkin tarkemmaksi.

Kertokaapas te rakkaat lukijat, miten te säästytte hävikiltä ja kuinka muutenkin pihistelette tai nuukailette?

Mielelläni otan vastaan hyviä ideoita ja pienikin teko on julkaisun arvoinen 💚

5 dl lämmintä vettä (piimä tai maitokin käy lämmitettynä tähän hyvin)

1 pss kuivahiivaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl ruususuolaa

2 dl kaurapuuroa

1 dl täysjyvä vehnäjauhoja

n. 6-8 dl vehnäjauhoja

1/2 dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.
 Jauhoja ei toki kaikkia kerralla taikinaa, vaan puolet ensin ja sekoitus kunnolla. Sitten desi kerrallaan, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. 
Peitä taikinakulho lievinliinalla ja kohota puolesta tunnista tuntiin. Leivo taikinasta sämpylöitä tai leipiä aivan oman mielikuvituksesi mukaan.
Paista uunissa 225 asteessa noin 13 minuuttia sämpylöitä ja leipien koosta riippuen 20-30 minuuttia.
Huom. muista sumuttaa sumutinpullolla niin leivät, kuin uunikin juuri ennen leipien/sämpylöiden sinne laittoa.

”Lupaa minulle, että et koskaan lopeta haaveilua.” – Melina Marchetta

-Tupu-

14 vastausta artikkeliin “Hävikistä herkuksi, maittavaa sämpylää ja leipää

 1. Täällä ilmoittautuu toinen leipuri. Ei mikään ole herkullisempaa, kuin itse tehty tuore sämpylä. Itse teen usein itse muuntelemani reseptin mukaan perunarieskoja. Perunamuusin sekaan muna ja maitoa, sitten vähän hiivaa, kourallinen kaurahiutaleita ja jauhoja, kunnes taikina on sopivaa nosteltavaksi lusikalla pellille. Usein lisään vielä pari kourallista hienoksi raastettua porkkanaa. Taputtelen sitten littanoiksi ja paistan uunissa. Lastenlapset rakastavat näitä ja koronakeväänäkin teimme usein pyöräretken ja jakelimme heille näitä herkkuja. Kertomasi hävikkiruoan käyttäminen on hieno periaate. Siitä tämä perunarieskahomakin meillä lähti, kun perunasosetta jäi. Nykyisin teemme sitä niin harvoin, että näihin rieskoihin teen jo muusin erikseen varta vasten leipomista varten. Hyvää jatkoa!

  Tykkää

 2. Aah, kuinka herkullista, tätä täytyy ehdottomasti kokeiltava ja mitä pikimmin sen parempi. Kiitos ihanasta vinkistäsi. Mukavaa syksyä ja aurinkoisia päiviä.

  Tykkää

 3. Huomenta:) tämä ei liene uusi juttu, mutta sanon kumminkin. Itse laitan kasvissosekeiton lopun sämpylöihin. Tämä on niin hyvää! Kasvikset yleensäkin, jos nahistuu niin käytän ne sosekeittoon ja keiton lopun sämpylöihin. Maidot, jugurtit, rahkat millä päiväys mennyt/menossa niin aina vaan leipiin ne.Itsetekemä leipä todella säästää. Meillä jos jää hävikkiä, niin koira kiittää😂 Kiitos tsemppaavasta kommentistasi minullepäin taannoiseen kirjoitukseeni<3

  Tykkää

 4. Voi, taasen herkullisia vinkkejä. Katselin juuri tuolta sydänmerkki-sivustolta kasviskeitto sämpylöiden ohjetta. Tätä täytyy edhottomasti kokeilla. Muistan, kun kerran soseutin siskonmakkarakeiton lopun ja tein siitä sämpylöitä ja huh, kuinka oli herkullisia. en vain kehdannut kirjoittaa postausta, kun ajattelin, että lukijat pitäisivät minua aivan kahjona ja pennin venyttäjänä.

  Tykkää

 5. Makkarapotut loput ,rieskanpohjiksi käytin,;) hyviä oli.Ihana vastaleivotunleivän tuoksu!Minun lapsuudessa tehtiin ”mossukoita”,äiti survo perunat(ilman höysteitä,laittoi kananmunan jauhoja ripaus soodaa… ja teki ruokaisia mossukoita ,syötiin porkkana/puolukka-hillon kanssa!,vesi tulee kielelle kun muistelee;)),Itse paistan jos jää riisipuuro ym puuroa.ovat täyttäviä herkkuja,

  Tykkää

 6. Voi kiitos vinkistäsi. Nää on siis tosi herkullisen kuuloisia ohjeita. Täytyy ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Tuhannet kiitokset ohjeista. Mukavaa syksyä 🧡

  Tykkää

 7. Täällä ilmoittautuu toinen leipuri. Ei mikään ole herkullisempaa, kuin itse tehty tuore sämpylä. Itse teen usein itse muuntelemani reseptin mukaan perunarieskoja. Perunamuusin sekaan muna ja maitoa, sitten vähän hiivaa, kourallinen kaurahiutaleita ja jauhoja, kunnes taikina on sopivaa nosteltavaksi lusikalla pellille. Usein lisään vielä pari kourallista hienoksi raastettua porkkanaa. Taputtelen sitten littanoiksi ja paistan uunissa. Lastenlapset rakastavat näitä ja koronakeväänäkin teimme usein pyöräretken ja jakelimme heille näitä herkkuja. Kertomasi hävikkiruoan käyttäminen on hieno periaate. Siitä tämä perunarieskahomakin meillä lähti, kun perunasosetta jäi. Nykyisin teemme sitä niin harvoin, että näihin rieskoihin teen jo muusin erikseen varta vasten leipomista varten. Hyvää jatkoa!

  Tykkää

 8. Aah, kuinka herkullista, tätä täytyy ehdottomasti kokeiltava ja mitä pikimmin sen parempi. Kiitos ihanasta vinkistäsi. Mukavaa syksyä ja aurinkoisia päiviä.

  Tykkää

 9. Huomenta:) tämä ei liene uusi juttu, mutta sanon kumminkin. Itse laitan kasvissosekeiton lopun sämpylöihin. Tämä on niin hyvää! Kasvikset yleensäkin, jos nahistuu niin käytän ne sosekeittoon ja keiton lopun sämpylöihin. Maidot, jugurtit, rahkat millä päiväys mennyt/menossa niin aina vaan leipiin ne.Itsetekemä leipä todella säästää. Meillä jos jää hävikkiä, niin koira kiittää😂 Kiitos tsemppaavasta kommentistasi minullepäin taannoiseen kirjoitukseeni<3

  Tykkää

 10. Voi, taasen herkullisia vinkkejä. Katselin juuri tuolta sydänmerkki-sivustolta kasviskeitto sämpylöiden ohjetta. Tätä täytyy edhottomasti kokeilla. Muistan, kun kerran soseutin siskonmakkarakeiton lopun ja tein siitä sämpylöitä ja huh, kuinka oli herkullisia. en vain kehdannut kirjoittaa postausta, kun ajattelin, että lukijat pitäisivät minua aivan kahjona ja pennin venyttäjänä.

  Tykkää

 11. Makkarapotut loput ,rieskanpohjiksi käytin,;) hyviä oli.Ihana vastaleivotunleivän tuoksu!Minun lapsuudessa tehtiin ”mossukoita”,äiti survo perunat(ilman höysteitä,laittoi kananmunan jauhoja ripaus soodaa… ja teki ruokaisia mossukoita ,syötiin porkkana/puolukka-hillon kanssa!,vesi tulee kielelle kun muistelee;)),Itse paistan jos jää riisipuuro ym puuroa.ovat täyttäviä herkkuja,

  Tykkää

 12. Voi kiitos vinkistäsi. Nää on siis tosi herkullisen kuuloisia ohjeita. Täytyy ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Tuhannet kiitokset ohjeista. Mukavaa syksyä 🧡

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s